DEEL 20: OEBELE IN VOLLE ZEE

Een aantal Oebelaars beleeft een avontuur aan boord van de SS Rotterdam van de Holland-Amerikalijn. Aan boord bevindt zich diamantendief Maxim 'de gapper' Gorki die met zijn handlanger Joop, één van de obers, zijn laatste buit verstopt heeft op het schip. Stuurman Karel van Speyk roept de hulp in van Augustus in. Samen met Aagje en een paar kinderen maken ze een reis met het cruiseschip in de hoop de diamanten terug te vinden. Paulus zegt niet van de zee te houden en gaat daarom niet mee, maar stiekem klimt hij aan boord als verstekeling in de hoop als eerste Maxim te ontmaskeren. Dat gaat nog bijna fout als Paulus aan Joop naar de hut van Maxim vraagt.

Ondertussen besteden Koen en Geesje in Oebele aandacht aan de Kinderboekenweek en vragen zich af waar Paulus is gebleven. Aagje en de kinderen hebben een gesprek afgeluisterd waarin Joop aan Maxim vertelt dat hij de diamanten heeft verstopt in één van de 169 Limburgse kaasjes. Tot Joops verbazing bestelt iedereen bij het eten kaas, en na een paar dagen heeft iedereen letterlijk de buik vol van Limburgse kaas. Tegen de tijd dat het schip de haven van Southampton heeft bereikt zijn de diamanten teruggevonden en de boeven gevangen gezet.

INFORMATIE

Orkestleden
Joop Stokkermans - vleugel
Gildo del Mistro - slagwerk
Harry Sevenstern, jr. - trompet
Karel Roberti - trompet
Peter Nieuwerf - gitaar 
Piet Baan - basgitaar
Harry Mooten  - accordeon
Marcel Thielemans - trombone
Paul Geugjes - viool
Jonny Kroon, jr. - viool
Henk Goris - viool
H. Bosch - viool
Jean Busch - cello
Arie Jongman - fluit

Rolverdeling
Koen de Graaf - Willem Nijholt
Aagje Ritsema - Wieteke van Dort
Augustus Rozegeur - Herman Vinck
Paulus Post - Ab Hofstee
Geesje Zoet - Marjan Berk
Kinderen van Oebele - Oorverdovend Omroepkoor onder leiding van Henk van der Velde, Balletbuitelaars onder leiding van Olga Dzialiner

Gastrollen
Stuurman Karel van Speyk - Willem Wagter
Maxim "De gapper" Gorki - Maxim Hamel
Joop - Dick Stapel
Zichzelf - Bemanningsleden SS Rotterdam

Gastoptredens Kinderboekenweek
Harriet Laurey
Frank Herzen
Ton Hoogendoorn

Prijswinnaar rijmwedstrijd
José Frencken, Amsterdam

Uitzending
KRO - 31 oktober 1970 - Nederland 1 - 16.50-17.30 uur

Tekst
Harrie Geelen

Tekstbijdragen
Bram van Erkel

Arrangementen en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Camera
Ad Braamhorst

Decorontwerp
Els Salomons

Montage
Ruud van der Kley

Samenstelling en regie
Bram van Erkel

Producent
René Sleven

LIEDJES

Welkom in Oebele
Willem Nijholt, Koor

Op vakantie op een boot
Ab Hofstee, Koor

Naar de zee [wel opgenomen, niet in uitzending]
Willem Wagter, Wieteke van Dort, Koor

Alleen een jongen wil naar zee
Herman Vinck, Wieteke van Dort, Koor

Ik ben lekker als verstekeling aan boord
Ab Hofstee

Zeemansverhaal
Willem Wagter, Koor

Oebele is hupsakee
Koor

DRAAIBOEK

Het complete draaiboek van deel 20, met dank aan Maarten Fransen. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 20: uitzending 31 oktober 1970

TRIVIA
  • Oorspronkelijk zou de Kinderboekenweek gehouden worden van 14 tot 24 oktober, maar omdat de eerstvolgende uitzending van Oebele pas op 31 oktober was werd deze verplaatst. Te gast waren twee schrijvers en een illustrator die een prijs gewonnen hadden. Van Harriet Laurey was 'Verhalen van de spinnende kater' verkozen tot kinderboek van het jaar 1970 in de categorie tot 10 jaar, Frank Herzen won dezelfde prijs maar dan voor de leeftijd 10 jaar en ouder voor 'De zoon van de Woordbouwer'. Ton Hoogendoorn ontving de Kinderkijkboekenprijs voor zijn illustraties bij de onderwijsmethode 'Samenspel'. De prijzen werden door leden van het koor overhandigd. Van dit item waren 's avonds twee minuten nogmaals te zien in het Journaal.
     
  • In het derde seizoen was de winnaar van de rijmwedstrijd uit de Oebeler Krant ook te gast, als eerste José Frencken uit Amsterdam. Zij dichtte: "Ook dit jaar is Oebele weer hupsakee en zelfs de zeurpieten huppelen mee!!".
      
  • De SS Rotterdam werd in 1958 door koningin Juliana gedoopt en bestaat nog altijd. Het schip heeft over de hele wereld gevaren, ligt nu permanent in de haven van Rotterdam en doet onder meer dienst als hotel en feestruimte.

      
  • UITGAVEN

    Van deze aflevering zijn twee liedjes en diverse losse scènes, gefilmd aan boord van de SS Rotterdam, bewaard gebleven. De liedjes en enkele fragmenten staan op disc 2 waarvan "Alleen een jongen wil naar zee" ook op de bonus cd staat. De foto’s 45, 46 en 47 uit de fotogalerij zijn voor vertrek naar zee gemaakt, op foto 46 zijn schrijvers Harriet Laurey en Frank Herzen te zien.

    De liedjes "Op vakantie op een boot", "Ik ben lekker als verstekeling aan boord", "Zeemansverhaal" en "Naar de zee" staan als track 4 tot en met 7 op cd 3 van de cd-box.
     

       
     
     

     

    Publicatiedatum: 29 september 2019
    Laatste aanvulling: 29 september 2019
    Screenshots © KRO
    REGISTER |
    SONGTEKSTEN |
    MEDIA
    INFORMATIE |
    AFLEVERINGEN |
    OEBELE |
    © 2018-2024
    contact
    colofon
    veelgestelde vragen
    disclaimer