VEEL GESTELDE VRAGEN
Onderstaand de antwoorden op de meest gestelde vragen over zowel de serie, de dvd-box, de cd-box als deze website.
Geen antwoord op uw vraag kunnen vinden? Mail naar info@oebele.net.
 DE SERIE

Waarom zijn de meeste afleveringen gewist?

Oebele werd meestal live uitgezonden en lang niet altijd bewaard, gebeurde dat wel dan werd de uitzending bewaard op ampex. Eind jaren 60 maakten alle omroepen gebruik van ampexbanden voor opnamen in de studio. De naam is afkomstig van Ampex, een Amerikaanse bedrijf dat als eerste videorecorders op de markt bracht. Iedere omroep had de beschikking over een aantal ampexbanden die erg duur waren. Als alle banden gebruikt waren moest een keuze gemaakt worden om een band over te spoelen. Na 1980 zijn er door de omroepen geen programma’s meer opgenomen met ampexbanden.
Waarom voor Oebele werd gekozen is niet bekend, wellicht omdat het "maar" een kinderprogramma was. Min of meer bij toeval zijn aflevering 8, 18 en 31 (de laatste aflevering) bewaard gebleven. Daarnaast zijn er een groot aantal buitenopnamen bewaard gebleven. Deze werden op film gedraaid en film kan niet gewist worden.


Wat is er nog bewaard gebleven?

Alleen aflevering 18 (Wilde Westen) en 31 (Kerstmis) zijn compleet bewaard gebleven, van deel 8 (Vakantie) ontbreekt het optreden van kinderkoor De Schellebellen. Van de afleveringen 9, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 en 27 zijn fragmenten op film bewaard gebleven.

DVD-BOX

Waar is de dvd/cd-box te koop?

Vrijwel alle webwinkels bieden de box aan, waaronder bol.com. Hier kunnen kopers tevens een recensie achter laten. De Oebele dvd/cd-box kan niet via deze website besteld worden.


Waarom is niet al het bewaarde materiaal op dvd uitgebracht?

Naast de drie bewaarde afleveringen zijn er fragmenten met een totale speelduur van een paar uur bewaard gebleven, afkomstig uit de nalatenschap van producent René Sleven. Het merendeel staat op disc 2 van de dvd/cd-box. Enkele korte scènes die een deel van een verhaal vertellen waarbij de verhaallijn niet duidelijk is, zijn niet opgenomen. De liedjes "Bang in het donker" (aflevering 10), "Als Sinterklaas verstandig was" (aflevering 12) en "Gekkenwerk" (aflevering 24) bestaan voor meer dan 80% uit zwartbeeld en moesten daardoor helaas ook komen te vervallen. Bij andere fragmenten kon het zwartbeeld door hermontage worden weggewerkt.


CD-BOX
Waar is de cd-box te koop?

Om de kosten zo laag mogelijk te houden is de cd-box met 100 liedjes alleen te koop via deze website (zie bestelformulier) en de website van Wieteke van Dort. In de prijs zijn de kosten voor digitalisering en mastering (The Source), fabricage (Replifact Media), licentie (KRO en Universal Music) en auteursrecht (Stemra) verwerkt. No Guts No Glory heeft het ontwerp gratis gemaakt, Stichting Dwarz met een Zetje en de samenstellers verdienen er niets aan.
 

Waarom zijn niet alle liedjes op cd uitgebracht?

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de 54 liedjes van de vier langspeelplaten op cd uit te brengen, aangevuld met liedjes die niet eerder waren uitgebracht tot een totaal van 100 liedjes. Tijdens de crowdfundingsactie gaven diverse sponsors aan vooral geïnteresseerd te zijn in de liedjes die niet eerder waren verschenen omdat de langspeelplaten enige tijd in gedigitaliseerde vorm via Fonos te koop waren en er bij de dvd/cd-box uit 2011 een selectie van 20 liedjes als bonuscd zit. Bij het digitaliseren bleek dat het aantal bewaarde liedjes veel hoger was dan aanvankelijk gedacht. Om die reden is gekozen voor 92 nooit uitgebrachte liedjes aangevuld met 8 liedjes van de langspeelplaten. Een cd-box met alle liedjes zou uit minimaal 6 schijfjes bestaan (7 met instrumentale en afwijkende versies) en zou de cd-box veel duurder hebben gemaakt omdat de liedjes van de langspeelplaten onder licentie van Universal Music vallen. Op de cd bij de dvd-box staan 18 liedjes die niet op deze cd-box staan, de dvd/cd-box is nog altijd te koop.


Waarom worden de liedjes niet als download uitgebracht, bijvoorbeeld via iTunes?

Een uitgave via bijvoorbeeld iTunes zal veel duurder zijn omdat de kosten voor de licenties dan ook hoger zijn. Bovendien zal het project geen einde kennen: als alle cd-boxen verkocht zijn is het project klaar, downloads zijn in principe oneindig en voor iedere download zal een percentage moeten worden afgedragen aan Universal of KRO en Stemra. Dit zou het project oneindig en daardoor onbeheersbaar maken.


Waar kan ik cd's van de vier langspeelplaten kopen?

De vier langspeelplaten zijn nooit officieel op cd uitgebracht. Tot 20 februari 2013 konden gedigitaliseerde versies gekocht worden bij Fonos maar dit muziekplatform is helaas failliet gegaan. Sommige bibliotheken zijn in bezit van een of meerdere cd’s. De originele langspeelplaten worden regelmatig aangeboden op veiling- en advertentiesites.

WEBSITE
Wat is er gebeurd met de andere websites over Oebele?

In 2011 en 2012 was informatie over de serie te vinden op www.oebele.tv, ter promotie van de dvd/cd-box. Nadat deze site offline ging is op 21 oktober 2012 oebele.kindertv.net van start gegaan, later gewijzigd in oebele.waarkeekjijvroegernaar.nl. Deze site was een themasite van Waar Keek Jij Vroeger Naar. In 2018 heeft de oprichter van deze site en ontwerper van de Oebele-site besloten ermee te stoppen. De inhoud van deze site is terug te vinden op deze site, maar dan in een iets andere vormgeving.

REGISTER |
SONGTEKSTEN |
MEDIA
INFORMATIE |
AFLEVERINGEN |
OEBELE |
© 2018-2024
contact
colofon
veelgestelde vragen
disclaimer