DEEL 22: OEBELE VIERT KERSTFEEST

In ruil voor zijn oude zwart/wit-televisie heeft Paulus 50 kerstbomen gekregen van Zwaantje Trom die hij wil verkopen op het plein. De andere Oebelaars wijzen hem erop dat het inmiddels Tweede Kerstdag is en niemand meer een kerstboom nodig heeft. Paulus heeft nog meer pech want hij heeft een pakketje wat hij niet kan bezorgen. Het is gericht aan Boterbloempje maar er is niemand in Oebele die zo heet. Koen vraagt wie de afzender is en het pakje is tot ieders verrassing door Augustus verstuurd vanaf de Paaseilanden. Paulus besluit het pakket open te maken en er blijken kerstballen in te zitten. Hiermee worden de kerstbomen van Paulus versierd en één boom wordt cadeau gedaan aan Zwaantje.

Ondertussen heeft Geesje een onbekende man achterop de fiets meegenomen naar Oebele, Boel Sores. Hij was samen met Karel van Speyk (zie deel 20) op weg naar Oebele maar de auto kreeg motorpech. Boel Sores is de broer van Boel Soesa, de gouverneur van de Paaseilanden, en leerde Augustus op de Oebele Amerikalijn kennen. Aan hem vertelde Boel Sores dat hij geheime regeringsdocumenten in bezit heeft die handlangers van zijn neef, Boel Heibel, wilden stelen. Augustus besloot daarop de documenten naar Geesje in Oebele te sturen en gebruikte daarvoor haar schuilnaam Boterbloempje. De documenten zijn verstopt in de kerstballen die nu in de kerstboom van Zwaantje hangen...

INFORMATIE

Orkestleden
Joop Stokkermans - vleugel
Gildo del Mistro - slagwerk
Karel Roberti - trompet
Peter Nieuwerf - gitaar
Piet Baan - basgitaar
Arie Jongman - fluit
Coen van Orsouw - accordeon
Leen Oosterman - hoorn
Theo Paternotte - viool
Cor Speets - viool
G. Gobaerts - viool
Henk Goris - viool
H. Bosch - viool
Gerard Meijer - viool
J. Veerkamp - viool
Joop Cantor - cello
Arnold Swillens - hobo

Rolverdeling
Koen de Graaf - Willem Nijholt
Aagje Ritsema - Wieteke van Dort
Billy Biggelaar - Rob de Nijs
Paulus Post - Ab Hofstee
Geesje Zoet - Marjan Berk
Augustus Rozegeur - Herman Vinck
Kinderen van Oebele - Oorverdovend Omroepkoor onder leiding van Henk van der Velde, Balletbuitelaars onder leiding van Olga Dzialiner

Gastrollen
Boel Sores - Donald Jones
Karel van Speyk - Willem Wagter
Zwaantje Trom - Riet Wieland Los

Gastoptreden
The Buffoons

Prijswinnaar rijmwedstrijd
Juleke Bosses, Nijmegen

Uitzending
KRO - 26 december 1970 - Nederland 1 - 16.00-16.45 uur

Tekst
Harrie Geelen

Tekstbijdragen
Bram van Erkel

Arrangementen en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Camera
Ad Braamhorst

Decorontwerp
Els Salomons

Montage
Ruud van der Kley

Samenstelling en regie
Bram van Erkel

Producent
René Sleven

LIEDJES

Welkom in Oebele
Koor

Kerstmis zonder boom
Marjan Berk, Wieteke van Dort, Ab Hofstee, Koor

Vlokjes dalen neder
Koor

Kom je naar m'n denneboom kijken
Koor (Lidy Sluijter)

Gekkenwerk
Ab Hofstee, Marjan Berk, Koor

Spekvet
The Buffoons

Oebele is hupsakee
Instrumentaal

DRAAIBOEK

Het complete draaiboek van deel 22, met dank aan Maarten Fransen. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 22: Oebele 22

TRIVIA
 • Eén van de optredens werd verzorgd door de destijds populaire popgroep The Buffoons. Doorgaans zong de groep in het Engels maar dit keer werd daarvan afgeweken met "Spekvet". Rob de Nijs zou dit lied ook opnemen maar pas in 1976 werd zijn versie op het verzamelalbum 'Kerstfeest in Holland' uitgebracht.
   
 • Riet Wieland Los speelde voor de tweede keer een gastrol, nu als Zwaantje Trom, en zou in die rol in verschillende afleveringen terugkeren.
    
 • Als Paulus door het telefoonboek bladert op zoek naar Boterbloempje komt hij Bierenbroodspot tegen, de naam die Rob de Nijs zou krijgen in Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer?.
      
 • Voor deze aflevering werden opnamen gemaakt op een landweg bij Nederhorst den Berg, bij de molen De Prutter in de Meeruiterdijksepolder en op vliegveld Zestienhoven.
 • UITGAVEN

  Hoewel er diverse scènes op film werden opgenomen zijn er van deze aflevering op twee korte fragmenten na (één zonder geluid en één zonder beeld) geen bewegende beelden bewaard gebleven. De foto’s 50, 51 en 52 in de fotogalerij op de dvd/cd-box laten de hoofdrolspelers zien.
  De liedjes "Kerstmis zonder boom", "Vlokjes dalen neder", "Kom je naar m'n denneboom kijken?", "Gekkenwerk" en "Spekvet" staan als track 10 tot en met 15 op cd 4 van de cd-box.
   

     
   
   

   

  Publicatiedatum: 22 november 2019
  Laatste aanvulling: 22 november 2019
  Foto's 1-4 © Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, foto's 5-6 © ANP CC BY-NC-ND 4.0, screenshots © KRO
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  OEBELE |
  © 2018-2024
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer