DEEL 25: 25 KEER OEBELE

Augustus komt terug van zijn wereldreis. Koen, Aagje en enkele kinderen halen hem op van het vliegveld waar Boel Sores zojuist is vertrokken (zie deel 24). Wanneer Augustus zijn auto wil openmaken kan hij nog net op tijd wegduiken als hij merkt dat er een bom in verstopt zit. Hij weet dat dit het werk is van de boeven Rocco en Mick, die eerder Boel Sores op de hielen zaten. Zij willen de geheime regeringsdocumenten in bezit krijgen die Augustus nu heeft.

Koen bedenkt een list: Augustus moet net doen of hij gewond geraakt is en naar het ziekenhuis gaan waar Geesjes tante Hilde geneesvrouw-directrice is. Als hij van top tot teen wordt verbonden en in het gips gezet valt hij niet op tussen de andere patiënten. Augustus en de Oebelaars zitten in de wachtkamer als hij een louche figuur ziet. Om de aandacht af te leiden zegt Paulus dat hij Augustus is en wordt vervolgens onderzocht door de strenge dokter Hurkedam die zegt dat hij veel te dik is. Ondertussen wordt Augustus door tante Hilde in het gips gezet.

Terug in Oebele bezoekt Paulus een museum met Augustus, die nu in een rolstoel zit. Het lukt Rocco om Augustus in zijn busje te ontvoeren. Maar als hij niets wil vertellen over de geheime documenten komen Rocco en Mick er snel achter waarom: ze hebben Augustus niet meegenomen maar een pop die dokter Hurkedam van hem had gemaakt. Het beviel Augustus maar niets om de hele tijd stil te zitten. De geheime documenten heeft hij voor de zekerheid opgegeten...

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 20 maart 1971 - Nederland 1 - 16.50-17.30 uur

Tekst
Harrie Geelen

Tekstbijdragen
Bram van Erkel

Arrangementen en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Camera
Ad Braamhorst
Henk Jenner

Geluid
Rob Jongbloed

Montage
Ruud van der Kley

Decorontwerp
Els Salomons

Samenstelling en regie
Bram van Erkel

Producent
René Sleven

Orkestleden
Joop Stokkermans - vleugel
Gildo del Mistro - slagwerk
Jaap Leben - trompet
H. Nijhoff - trompet
Louis Färber - trombone
Peter Nieuwerf - gitaar
Piet Baan - basgitaar
Joop Cantor - cello
Paul Geugjes - viool
Gerard Meijer - viool
Cor Speets - viool
H. Bosch - viool
W. van Dijk - fluit
Henk Westrus - accordeon
C. MacKenzie - hoorn
Jan Zwagerman - hoorn
Guus Hautvast - hobo

Rolverdeling
Koen de Graaf - Willem Nijholt
Aagje Ritsema - Wieteke van Dort
Augustus Rozegeur - Herman Vinck
Postbode Paulus Post - Ab Hofstee
Geesje Zoet - Marjan Berk
Billy Biggelaar - Rob de Nijs
Kinderen van Oebele - Oorverdovend Omroepkoor onder leiding van Henk van der Velde, Balletbuitelaars onder leiding van Olga Dzialiner, kinderen van het instituut voor doven uit St. Michielsgestel onder leiding van Jos Zeegers en Berry Roestenburg

Gastrollen
Dr. Aleid Hurkeman - Loes Vos
Rocco - Hammy de Beukelaer
Mick - Tjerk Rademaker
Tante Hilde - Rie Berijersbergen
Jan Jurg de chirurg - Dick Stapel

Prijswinnaar rijmwedstrijd
Monique van den Boogert, Schiedam

LIEDJES

Welkom in Oebele
Koor

Zalig kan het wezen in een ziekenhuis
Wieteke van Dort, Willem Nijholt, Ab Hofstee, Marjan Berk, Rob de Nijs, Koor

'k Zou graag verpleegster zijn
Koor (Erna Beenakker, Wilma de Roos, Ria Suyderhoud)

Verknoeid
Loes Vos, Koor

Jan Jurg de chirurg
Willem Nijholt

Oebele is hupsakee
Koor

DRAAIBOEK

Het complete draaiboek van deel 25, met dank aan Maarten Fransen. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 25: Oebele 25

TRIVIA
 • Nadat hij de tekst voor deze aflevering had voltooid hoorde Harrie Geelen dat het om een jubileumuitzending ging. Het wordt kort ter sprake gebracht.
   
 • Rocco en Mick werden opnieuw gespeeld door Hammy de Beukelaer en Tjerk Rademaker (zie ook deel 24), afkomstig uit het stuntteam van Hammy de Beukelaer.
    
 • De kunstwerken van gips en verband die tijdens het lied "Jan Jurg de chirurg" in beeld komen werden gemaakt door kinderen van het doveninstituut uit St. Michielsgestel. Enkelen van hen spelen de patiënten.
   
 • De opnamen op het vliegveld vonden plaats op Zestienhoven, nu Rotterdam Airport. Het ziekenhuis waar gefilmd werd, onder meer op de kinderafdeling, is het Joannes de Deo ziekenhuis en staat in Haarlem. Het gebouw werd in 2006 gesloten. Het museum dat Paulus bezoekt is De Hallen op de Grote Markt, ook in Haarlem (zie hieronder).
 • LOCATIE
  De scène waarin Paulus en de als Augustus vermomde pop een tentoonstelling over optische kunst bezoeken is opgenomen in en om museum De Hallen in Haarlem. Als Rocco de pop uit het gebouw ontvoert is de Grote Markt, het plein waaraan het gebouw staat, goed te zien. In de meer dan 40 jaar die sinds de opnamen zijn verstreken heeft het plein een nieuwe bestrating gekregen maar zijn de gebouwen nauwelijks veranderd. Het stadhuis heeft een opknapbeurt gehad. Het museum heet nu Hal en is een tentoonstellingscomplex van het Frans Hals Museum.   
              
    Oebele deel 25   Haarlem, 30 december 2012                              
  Oebele deel 25 De Hallen, Haarlem
  Oebele deel 25 De Hallen, Haarlem
  Oebele deel 25 De Hallen, Haarlem
  Oebele deel 25 De Hallen, Haarlem
  Oebele deel 25 Stadhuis, Haarlem
  Oebele deel 25 Grote Markt, Haarlem

  UITGAVEN

  Enkele scènes in en om het ziekenhuis zijn bewaard gebleven, waaronder de liedjes "’k Zou graag verpleegster zijn", "Verknoeid" en "Jan Jurg de chirurg", die op disc 2 staan. Twee korte scènes die gefilmd werden op Rotterdam Airport en de op de Grote Markt in Haarlem zijn ook bewaard gebleven. Van deze aflevering staan drie foto’s in de fotogalerij, nummer 59, 60 en 61.
  "Zalig kan het wezen in een ziekenhuis", "Verknoeid" en "Jan Jurg de chirurg" staan als track 17, 18 en 19 op cd 3 van de cd-box.
                            

     
   
   

   

  Publicatiedatum: 26 februari 2020
  Laatste aanvulling: 26 februari 2020
  Foto © Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, screenshots © KRO
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  OEBELE |
  © 2018-2024
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer