DEEL 26: DIERGAARDE OEBELERHEIDE

Geesje krijgt in haar functie van locoburgemeester een telefoontje van Lucas van Beest, directeur van de Diergaarde Oebelerheide, de dierentuin van Oebele. Lodewijk, een rode rimpelbaviaan, is uit zijn kooi ontsnapt. Hij is niet gevaarlijk maar heeft wel streken. Hij steelt onder andere een postzak, kleding uit een winkel en schriften uit een klaslokaal als de schoolmeester even niet kijkt.

Isidoor Klapmeier, ambtenaar van het Departement van Bezuiniging en Beknotting, komt langs in Oebele met de mededeling dat hij de regering zal adviseren de dierentuin te sluiten. Er is weinig publiek, het is er een bende en nu ook nog de ontsnapping van de baviaan. De Oebelaars gaan zelf een kijkje nemen in de dierentuin en zien de orang-oetans spelen met de schriften, de zeehonden zwemmen tussen de kleding en de postzak vinden ze terug in het olifantenverblijf.

Het nieuws over de ontsnapte baviaan haalt de kranten en zorgt voor veel bezoekers aan de dierentuin. Desondanks wil Klapmeier toch de diergaarde laten sluiten, maar dan steelt Lodewijk ook zijn aktetas met alle belangrijke papieren en gaat de sluiting niet door. Koen ontdekt in de auto van Billy een rood apepak en de aktetas: hij had, samen met Lukas van Beest, bedacht om zich te verkleden als aap. Omdat hij de postzak van Paulus heeft gestolen moet Billy drie uur als rode rimpelbaviaan in een kooi in de dierentuin zitten.

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 17 april 1971 - Nederland 1 - 16.50-17.30 uur

Tekst
Harrie Geelen

Tekstbijdragen
Bram van Erkel

Arrangementen en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Camera
Ad Braamhorst

Montage
Ruud van der Kley 

Decorontwerp
Els Salomons

Samenstelling en regie
Bram van Erkel

Producent
René Sleven

Orkestleden
Joop Stokkermans - vleugel
Gildo del Mistro - slagwerk
Jaap Leben - trompet
F. Dirks - trompet
Louis Färber - trombone
A. de Wind - gitaar
Frank Noya - basgitaar
Joop Cantor - cello
Theo Paternotte - viool
Gerard Meijer - viool
Simon Puper - viool
Cor Speets - viool
W. van Dijk - fluit
Guus Hautvast - hobo

Rolverdeling
Koen de Graaf - Willem Nijholt
Aagje Ritsema - Wieteke van Dort
Billy Biggelaar - Rob de Nijs
Postbode Paulus Post - Ab Hofstee
Geesje Zoet - Marjan Berk
Kinderen van Oebele - Oorverdovend Omroepkoor onder leiding van Henk van der Velde, Balletbuitelaars onder leiding van Olga Dzialiner, kinderen van het instituut voor doven uit St. Michielsgestel onder leiding van Jos Zeegers en Berry Roestenburg

Gastrollen
Dierentuindirecteur Lucas van Beest - Luc Lutz
Rijksambtenaar Isidoor Klapmeier - Dick Swidde

Prijswinnaar rijmwedstrijd
Henriet Schrier, Kortenhoef

LIEDJES

Welkom in Oebele
Koor

In de dierentuin van Oebele
Willem Nijholt, Koor

De wereld van de dieren is een wondere
Luc Lutz, Koor

Waar moet een tijgertje naar toe
Wieteke van Dort, Koor

Hiep voor de dierentuin
Rob de Nijs, Ab Hofstee, Wieteke van Dort, Willem Nijholt, Koor

Oebele is hupsakee!
Koor

DRAAIBOEK

Het complete draaiboek van deel 26, met dank aan Maarten Fransen. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 26: Oebele 26

TRIVIA
 • De scènes die zich afspelen in de dierentuin werden opgenomen in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam op 26, 27 en 28 maart 1971. Duidelijk herkenbaar zijn de ingang, de brug en het olifantenverblijf.
   
 • De balletbuitelaars dansen op "Les biches" (De hinden) van Francis Paulenc in een bewerking van Joop Stokkermans die vaker klassieke werken aanpaste voor het ballet.
    
 • Luc Lutz speelde de directeur van de dierentuin. Zijn zoon Joris Lutz zou in 2006 de hoofdrol spelen in de musicalversie van Oebele.
   
 • Het lied "Hiep voor de dierentuin" was geschreven voor Luc Lutz maar zou uiteindelijk door de hoofdrolspelers worden gezongen.
   
 • Het meisje op de arm van Willem Nijholt in het lied "In de dierentuin van Oebele" en op de eerste foto is zijn nichtje Nathalie, die aan meerdere afleveringen heeft meegedaan.
 • UITGAVEN

  Van deze aflevering zijn vier fragmenten op film bewaard gebleven. De opname van het lied "In de dierentuin van Oebele" en het optreden van de Balletbuitelaars in het olifantenverblijf staan op disc 2 van de dvd-box. Daarnaast bestaan er nog twee korte fragmenten, één waarin de rode rimpelbaviaan schriften uit een leslokaal steelt, en één waarin deze worden teruggevonden in de kooi van de orang-oetans. De liedjes "In de dierentuin van Oebele" en "Waar moet een tijgertje naar toe" staan op de bonuscd. De foto's 62, 63 en 64 uit de fotogalerij zijn ook afkomstig uit deze aflevering.
  "De wereld van de dieren is een wondere" en "Hiep voor de dierentuin" staan als track 20 en 21 op cd 3 van de cd-box.
                            

     
   
   

   

  Publicatiedatum: 5 april 2020
  Laatste aanvulling: 22 april 2021
  Foto's 1-3 © Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, foto 4 collectie Meta Veerman, foto 5 collectie Monique van Thienen, screenshots © KRO
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  OEBELE |
  © 2018-2024
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer