DEEL 27: OEBELE GAAT BRUILOFT VIEREN

Paulus en Geesje treden in deze aflevering in het huwelijk maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Paulus veroorzaakt een klein brandje als hij gaat koffiezetten tijdens het strijken van zijn nette broek. Hij blijkt ook van alles vergeten te zijn, waaronder de bruidstaart maar de andere Oebelaars helpen mee. Geesje bedenkt dat de pater op het station wacht om te worden opgehaald. Billy en Mark, één van de koorleden, gaan hem zoeken.

Engelbracht Krullemuller (zie ook deel 17 en deel 21) treedt op als ambtenaar van de Burgelijke Stand omdat Augustus nog altijd op de Paaseilanden zit. Dat loopt bijna op ruzie uit als hij Paulus wijst op de huwelijkse verplichtingen. Zwaantje Trom heeft toegezegd orgel te spelen tijdens de huwelijksplechtigheden. Ze krijgt tot haar schrik te horen dat er iets moderners dan de Bruiloftsmars van haar verwacht wordt.

Na het officiële gedeelte gaat iedereen naar Concertgebouw in Den Haag waar het bruidspaar een serenade krijgt en Paulus het Residentieorkest mag dirigeren. Als Geesje en Paulus op huwelijksreis zijn blijkt dat er maar liefst vier bruidstaarten zijn afgeleverd omdat zowel Koen, Billy, Engelbracht als de kinderen een taart hebben besteld. De uitzending wordt besloten met het droevige lied "Dag Oebele" – is Oebele nu over en uit?

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 15 mei 1971 - Nederland 1 - 16.50-17.30 uur

Tekst
Harrie Geelen

Tekstbijdragen
Bram van Erkel

Arrangementen en muzikale leiding
Joop Stokkermans
Reg Tilsey 

Camera
Ad Braamhorst

Montage
Ruud van der Kley 

Decorontwerp
Els Salomons

Samenstelling en regie
Bram van Erkel

Producent
René Sleven

Orkestleden
Joop Stokkermans - vleugel
Gildo del Mistro - slagwerk
Jaap Leben - trompet
Eddie Engels - trompet
Louis Färber - trombone
Hans de Ruyter - trombone
Peter Nieuwerf - gitaar
Piet Baan - basgitaar
Joop Cantor - cello
Harry Mooten - accordeon
Theo Paternotte - viool
Gerard Meijer - viool
Simon Puper - viool
Cor Speets - viool
Henny Kluvers - fluit
Joost Tromp - fluit
Guus Hautvast - hobo

Rolverdeling
Koen de Graaf - Willem Nijholt
Aagje Ritsema - Wieteke van Dort
Billy Biggelaar - Rob de Nijs
Postbode Paulus Post - Ab Hofstee
Geesje Zoet - Marjan Berk
Kinderen van Oebele - Oorverdovend Omroepkoor onder leiding van Henk van der Velde, Balletbuitelaars onder leiding van Olga Dzialiner

Gastrollen
Zwaantje Trom - Riet Wieland Los
Engelbracht Krullemuller - Wim van den Brink
Pater - Willem Nijholt

Gastoptredens
Residentieorkest onder leiding van Willem van Otterloo
Trompetist Koos Ligtenberg
Nijmeegse PTT Harmonie onder leiding van de heer de Blok

Prijswinnaar rijmwedstrijd
Jan van Heumen, Herpen

LIEDJES

Welkom in Oebele
Koor

Jak jak jakkes
Rob de Nijs, Koor

Da's een keer, maar daarna nooit meer
Ab Hofstee, Wieteke van Dort, Willem Nijholt, Rob de Nijs, Koor

Ik laat je m'n vrienden zien
Ab Hofstee, Koor

Pop voor de pater
Willem Nijholt, Rob de Nijs, Koor

Welkom bruid en bruidegom
Koor

Dag Oebele
Willem Nijholt, Wieteke van Dort, Rob de Nijs, Wim van den Brink, Koor (op de LP-versie is Herman Vinck in plaats van Wim van den Brink te horen)

DRAAIBOEK

Het complete draaiboek van deel 27, met dank aan Maarten Fransen. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 27: Oebele 27

TRIVIA
 • De laatste aflevering van het derde seizoen was oorspronkelijk ook bedoeld als de laatste aflevering van Oebele. De uitzending werd daarom niet besloten met "Oebele is hupsakee" maar met het afscheidslied "Dag Oebele". Uiteindelijk zouden er nog vier afleveringen volgen.
   
 • Het huwelijk van Paulus en Geesje werd op 1 mei gefilmd in het seminarie van Noordwijkerhout en in het Concertgebouw in Den Haag, waar ook het Residentieorkest optrad. In de Oebeler Krant waren alle kijkers uitgenodigd om naar het Congresgebouw te komen voor de receptie.
                         
 • In het Concertgebouw speelde het Residentieorkest achtereenvolgens "Lang zal-ie leven", "Welkom in Oebele", "Vader Jacob", "Sjang met z'n triangel", "Zat in bad" en "Oebele is hupsakee".
        
 • Eén van de twee bruidsmeisjes werd gespeeld door het nichtje van Willem Nijholt, Nathalie. Zij is goed te zien in de scène waarin het bruidspaar in een koets door Den Haag rijdt. Marjan Berk herinnerde zich later dat Ab Hofstee constant schuine moppen vertelde.
   
 • Dit was de laatste aflevering waarin Willem Nijholt te zien was, behalve Koen speelde hij ook de hippe pater die drumt op het huwelijk. De scène waarin hij als pater wordt opgehaald is gefilmd op station Hilversum Sportpark. De pruik en de bril van de pater droeg hij soms ook in het dagelijks leven als hij anoniem over straat wilde lopen. Door de populariteit van Oebele werd dat steeds lastiger en hij merkte dat als hij op het toneel stond de zaal 'Oebele, Oebele' begon te fluisteren. Om het Swiebertje-effect te voorkomen besloot hij de serie te verlaten.
   
 • Een serie foto's gemaakt tijdens de opnamen in het Concertgebouw is te zien op de pagina Foto's.
 • UITGAVEN

  Van deze aflevering zijn drie fragmenten op film bewaard gebleven. De rijtocht in de koets van Geesje en Paulus ("Ik laat je m'n vrienden zien") en de aankomst van het bruidspaar ("Welkom bruid en bruidegom") staan op disc 2. Daarnaast is er nog een kort fragment waarin Billy en Mark de pater van het station afhalen. De bruidsfoto's in de fotogalerij hebben de nummers 65 tot en met 68.
  "Pop voor de pater" staat als track 22 op cd 3 van de cd-box. "Da’s een keer, maar daarna nooit meer", "Ik laat je m’n vrienden zien", "Welkom bruid en bruidegom" en "Dag Oebele" (versie met Herman Vinck) staan als track 19, 20, 21 en 25 op cd 4 van de cd-box.
                            

     
   
   

   

  Publicatiedatum: 17 mei 2020
  Laatste aanvulling: 17 mei 2020
  Foto's 1-3 © Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, foto's 4-5 © ANP CC BY-NC-ND 4.0, foto 6 collectie Ria Tammer, screenshots © KRO
  REGISTER |
  SONGTEKSTEN |
  MEDIA
  INFORMATIE |
  AFLEVERINGEN |
  OEBELE |
  © 2018-2024
  contact
  colofon
  veelgestelde vragen
  disclaimer